aangenaam!
|
De Voorstraat Noord in Dordrecht is een bijzondere straat waar zich inmiddels veel creatieve ondernemers zich hebben gevestigd. Vormgevers, architectenburo’s, antiquariaten, antiquairs, galeries, kunstenaars en enkele culturele instellingen, zoals het Stichting Beeldende Kunst, DOOR en Teekengenootschap Pictura. Hierdoor heeft deze straat een eigen dynamiek. Het vormt voor 300.000 bezoekers de toegang tot de stad. Je kunt er exposities of lezingen bezoeken, cursussen volgen en shoppen naar kunst, antiek of boeken.
|
|
piratenWoonbuurt van bewonderd en gevreesd volk
Dit deel van de Voorstraat; de Voorstraat-Noord, rond de Kerksteiger, was lang berucht om zijn piraten. Sommigen handelden in opdracht van het bevoegde gezag, anderen op eigen houtje. Nadat ze weerloze schepen hadden geënterd en van de kostbare goederen hadden ontdaan, kwamen de rovers hier weer terug om van het goede leven te genieten.
In de zeventiende eeuw werd de Voorstraat een residentie voor boekaniers in ruste. Onder hen gevreesde namen als Hubert Hugo en Laurens Davidszn. van Convent. Laatst genoemde sloot zijn loopbaan als ‘zeeheld’ af als kapitein onder Michiel Adriannsz. De Ruyter. De Woonbuurt achter de Voorstraat, nu Taankade, werd enige tijd de ‘kade van Convent’ genoemd. Een geduchte zeerover was ook Simon de Danser. Collega’s spraken vol ontzag over de Kapitein Duivel. Hij hield huis in het Middellandsezeegebied en liet in Algerije een reusachtig paleis voor hem bouwen, waar hij zich omringde met de mooiste spullen en in zijn nadagen kon dromen over zijn geboortestad Dordrecht. |
Een in Nederland onbekende maar internationaal beruchte zeerover was de Dordtenaar Laurens de Graaf (1653-1704), die ook wel de dubieuze titel ‘Gesel van de West’ kreeg toegedicht. Spanjaarden, destijds vijanden van de Hollanders, waren er van overtuigd dat hij de duivel in persoon was. Op zijn hoogtepunt was De Graaf vlootvoogd over enkele tientallen piraten-schepen tegelijk, wat hem wereldwijd ook aanzien gaf. Zelfs in Haïti kennen ze hem nu nog, zo heeft historisch onderzoeker Arne Zuidhoek vastgesteld. De schrijver van de Piraten Encyclopedie stelde een internationale lijst op van meest legendarische piraten en plaatste de Dordtenaar als hoogstgenoteerde Nederlander in de top tien.
|